CUM SCĂPĂM DE CICATRICILE ȘI SEMNELE ROȘII PROVOCATE DE ACNEE

Acneea poate lăsa cicatrici și semne roșii sau brune, închise la culoare, care vă pot scădea încrederea, dar există multe metode de a le preveni și a le atenua:

Nu spargeți și nu stoarceți coșurile

Renunțați la săpun și scrub în favoarea apelor micelare delicate sau a gelurilor spumante de spălare

Alegeți produsele specializate de îngrijire zilnică a pielii recomandate de medici dermatologi, cum ar fi cele din gama EFFACLAR sau SEBIUM

Folosiți o cremă non-comedogenică, fără uleiuri cu SPF

Evitați peelingul AHA super-concentrat acasă, deoarece poate cauza iritarea 

Consultați un medic dermatolog pentru a discuta despre peeling, microdermoabraziune și alte tratamente efectuate în cabinetul dermatologic.

SEMNELE ȘI CICATRICILE POST-ACNEE: CE SUNT ACESTEA?

INFLAMAȚIA CAUZATĂ DE ACNEE POATE LĂSA PE PIELE SEMNE PERSISTENTE, ROȘII SAU BRUNE, ÎNCHISE LA CULOARE.

SEMNELE ROȘII

Coșurile sunt focare de inflamație care pot lăsa în urmă cicatrici și pete de culoare întunecată. Pielea reacționează mărind fluxul sanguin spre acea zonă, trimițând celulele albe „soldat” să lupte cu microbii și să repare deteriorarea. Din păcate, această reacție intensă poate persista chiar și după dispariția imperfecțiunii, lăsând un semn roșu.

SEMNELE BRUNE

Cum corpul luptă cu imperfecțiunile, inflamația poate provoca producția de melanină în interiorul pielii, creând un semn persistent de culoare brună. Semnul poate rămâne câteva luni după dispariția coșului și apare mai frecvent pe pielea de culoare mai închisă, deși poate afecta și tenul deschis la culoare. Doctorii numesc aceasta hiperpigmentare post-inflamatorie.

CICATRICILE CAUZATE DE ACNEE

Cicatricile acneice apar acolo unde o imperfecțiune de profunzime s-a inflamat atât de mult încât enzimele au consumat „cărămizile” interne ale pielii, precum colagenul și elastina. Pielea produce țesutul cicatricial pentru a vindeca deteriorarea. Rezultatul este un aspect neplăcut de leziune: l-am putea numi crater, dermatologii îl numesc leziune atrofică.

TRATAMENTE PENTRU CICATRICILE CAUZATE DE ACNEE

PRODUSE ȘI TRATAMENTE CARE VĂ VOR AJUTA SĂ ÎNDEPĂRTAȚI SEMNELE NEDORITE

O soluție populară de curățare a cicatricilor acneice este peelingul TCA (acid tricloroacetic). Orice exfoliere peste 10% este considerată de nivel medical, însemnând că poate ajunge dincolo de epidermă (stratul exterior al pielii). Un peeling TCA vizează stimularea dezvoltării noului colagen, un tip de proteină care ajută la repararea deteriorării pielii și la îmbunătățirea aspectului său. Aceste peelinguri încurajează regenerarea celulară, lăsând pielea mai curată și mai luminoasă. Și vestea bună este că aceste proceduri pot fi benefice și pentru cicatricile acneice moderate– deși va exista o perioadă de pauză după procedură, pentru a permite refacerea pielii. Sunt disponibile mai multe tipuri de peeling, prin urmare este necesar să consultați dermatologul pentru consiliere.  

TRATAMENTE CU LASER

Tratamentele cu laser pot fi “invazive” sau “non-invazive”. Tratamentul invaziv vaporizează pielea în interiorul și în jurul cicatricei pentru a lăsa o nouă zonă de piele catifelată, în timp ce tratamentul non-invaziv stimulează producția de colagen. Cu toate acestea, tratamentele cu laser nu vor funcționa pentru toate tipurile de cicatrici. O categorie “specifică, cunoscută sub numele de "ice-pick"”, care este mică și adâncă, fiind mai dificil de tratat. Indiferent de tipul de cicatrice, un medic va trebui să discute amănunțit despre așteptările dvs. și să se asigure că știți care ar putea fi rezultatul.

ALTE TRATAMENTE ÎN CLINICĂ

Microdermabraziunea, care folosește cristale mici pentru a “netezi” stratul superior al pielii. Este nevoie de un timp de recuperare, dar, pe măsură ce pielea se vindecă, aspectul pielii ar trebui să se îmbunătățească. Pentru tipurile de ten mai închis la culoare și sensibil trebuie acționat cu precauție. 

PEELINGUL REALIZAT ACASĂ: ATENȚIE 

Există diferite produse de peeling, dar vă sfătuim să evitați peelingurile super agresive, cum ar fi cele cu alfa hydroxi acid concentrat (AHA), deoarece pot cauza iritații și agrava semnele roșii și brune. Prin contrast, peelingurile “micro-exfoliante” (ce înlătură pielea moartă) care conțin un acid slab precum LHA vor îmbunătăți textura pielii, stimulând producția de colagen și ajutând la estomparea cicatricilor acneice. Încercați Effaclar Gel Purifiant Micro-Exfoliant pentru o alternativă mai gentilă.

PREVENȚIA ESTE SECRETUL PENTRU A EVITA CICATRICILE PROVOCATE DE ACNEE ȘI PETELE PIGMENTARE

RESPECTAREA RUTINEI CORECTE DE ÎNGRIJIRE A PIELII ȘI FOLOSIREA CREMELOR ȘI A PRODUSELOR ADECVATE POATE FACE O MARE DIFERENȚĂ

Cel mai important, nu înțepați, nu spargeți, nu stoarceți! Aceste acțiuni nu fac altceva decât să agraveze inflamația și să răspândească infecția. De asemenea, deși este tentant să îndepărtați aceste coșuri, în realitate agenții purifianți abrazivi sau puternici pot spori inflamația răspunzătoare pentru formarea cicatricilor și a semnelor roșii sau brune. 

Soarele este un inamic important atunci când vine vorba despre semne. El stimulează producția de melanină responsabilă pentru formarea semnelor brune și poate face ca semnele roșii să arate mai rău ca niciodată. Asigurați-vă că includeți SPF în rutina de îngrijire a acneei.

Când vine vorba despre rutina zilnică, asigurați-vă că urmați un regim eficient de luptă împotriva acneei  și că folosiți produse specifice pentru tratarea imperfecțiunilor și a coșurilor. 

  • Curățați delicat pielea de două ori pe zi folosind apa micelară sau gelul spumant de curățare.
  • Micro-exfoliați pielea (îndepărtarea celulelor moarte) cu Gel Purifiant Micro-Exfoliant care conține LHA pentru un efect de mini-exfoliere zilnică.
  • Aplicați crema din abundență - dar utilizați un produs neuleios, deoarece hidratarea este esențială pentru o vindecare optimă.
  • Radiațiile UV agravează aspectul cicatricilor și al petelor de culoare închisă, deci nu uitați de SPF. Nu va bloca porii, dacă alegeți o protecție solară matifiantă, non-comedogenică. Asigurați-vă că aplicați zilnic.
AcneeAnti-acneeFrumusete fara acneeStop acneeTen acneicTen problematicTen sensibil